Filter projecten

Thema+

Regio+

AWPG+

Organisation

GGD / GHOR+
Gemeenten+
Onderwijs en onderzoek+
Overig+

11 resultaten gevonden


Project: VoorZorg: kindermishandeling voorkomen

Verbetering van de gezondheid en de ontwikkelingskansen van moeders en hun jonge kinderen kan uiteindelijk kindermishandeling voorkomen.


Project: TRAVEL: blootstelling van verkeersdeelnemers en gerelateerde gezondheidseffecten

De gezondheidseffecten van luchtverontreiniging zijn groot. Een belangrijk deel daarvan wordt veroorzaakt door het verkeer. Zo ontwikkelen mensen die langs drukke verkeersaders wonen op de langere termijn gezondheidsklachten. En krijgen mensen relatief vaak een hartinfarct binnen enkele uren nadat ze aan het verkeer deelnamen


Project: Roet en ultrafijnstof door binnenscheepvaart en dieseltreinen

Roet en ultrafijnstof zijn belangrijke componenten van luchtverontreiniging. De uitstoot van roet en ultrafijnstof door het wegverkeer is de laatste jaren in kaart gebracht, maar de uitstoot van andere lokale bronnen nog niet.


Project: VoorZorg: interventie voor zwangeren uit specifieke doelgroepen

Sommige zwangeren verenigen zoveel risicofactoren in zich, dat de kans verhoogd is dat hun kind later mishandeld wordt. VoorZorg is een interventie voor hoogrisico-zwangeren tot 25 jaar, bedoeld om kindermishandeling te voorkomen. Dit project wil VoorZorg aanpassen aan de regio waar de deelneemsters wonen, te weten stad of platteland, en aan hun culturele achtergrond. Hoe kan worden bevorderd dat meer zwangeren van Turkse en Marokkaanse achtergrond gaan deelnemen aan VoorZorg?


Project: Stedenbouw, binnenklimaat en gezondheid

De temperatuur in steden is vaak hoger dan in het omliggende landelijk gebied. Dat effect wordt hitte-eiland genoemd. Het ontstaat onder meer door absorptie van zonlicht in de stad. Ook binnen een stad kunnen bepaalde locaties zogenaamde hitte-eilanden vormen. De temperatuur in huizen loopt dan op. Hitteblootstelling kan een bedreiging zijn voor de volksgezondheid. Dat geldt vooral voor ouderen, mensen met chronische aandoeningen en bij bepaald medicijngebruik.


Project: CIAO : Niet praten, maar doen

In overeenstemming met de aanbevelingen van de Programmeringsstudie Overgewicht hebben nationale en lokale overheden erkend dat de obesitasepidemie alleen maar onder controle kan worden gebracht door een uitgebreide integrale aanpak waarbij verschillende strategieën en interventies worden ingezet. Het Franse EPODE programma is een voorbeeld van een dergelijke aanpak.


Project: Onderzoek naar Integraal gezondheidsbeleid (IGB) en Kennistransfer (KT) beleid-onderzoek-praktijk

In Nederland is door diverse onderzoeksgroepen veel kennis aanwezig over onderzoek op het gebied van Integraal gezondheidsbeleid (IGB) en Kennistransfer beleid-onderzoek-praktijk (KT). Voorbeelden zijn de onderzoeken rond programma’s als Gezonde Slagkracht en de Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid. Veel van deze kennis is (nog) gefragmenteerd aanwezig, waardoor krachtige stappen vooruit worden belemmerd.


Project: Het bevorderen van gezond eten bij mensen met een bijstandsuitkering in Ede

De gemeente Ede wil de leefstijl van mensen met een bijstandsuitkering bevorderen waardoor hun mentale en fysieke gezondheid verbetert en zij kunnen (re)integreren in het arbeidsproces en minder snel weer zullen uitvallen.


Project: Het meten van sociale uitsluiting in de G4 door middel van gezondheidsenquêtes.

Sociale uitsluiting is een van de kernthema’s van de academische werkplaats G4-USER. Binnen de academische werkplaats G4-User is in samenwerking met het SCP een vragenlijst ontwikkeld voor het meten van sociale uitsluiting door GGD’en. Deze vragenlijst sluit aan bij de standaardvraagstellingen die gebruikt worden in GGD gezondheidsenquêtes


Project: Binnenmilieu in zorginstellingen

In veel gebouwen is de kwaliteit van het binnenmilieu onvoldoende. Een slecht binnenmilieu kan negatieve effecten hebben op de gezondheid. Bewoners van zorginstellingen brengen veel tijd binnenshuis door en zijn als gevolg van ouderdom of ziekte een kwetsbare groep voor aan het binnenmilieu gerelateerde gezondheidsklachten. Een eventuele beperkte zelfredzaamheid maakt bewoners van zorginstellingen extra kwetsbaar. Van het binnenmilieu in zorginstellingen en de mogelijkheden om dit te verbeteren is nog weinig bekend.


< Vorige pagina

1 2

Volgende pagina >