AED Alert in Hollands Midden

– AED Alert in Hollands Midden –

Probleem uit beleid en/of praktijk

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) wordt ingezet voor het reanimeren van een persoon met een hartstilstand met een elektrische schok. De huidige AED-alarmeringssystemen werken allemaal met sms-berichten. Wat zijn de kosten en baten van AED-alarmeringssystemen? Met welke gegevens kunnen gemeenten gefundeerd besluiten om een dergelijk systeem al dan niet te implementeren?

Aanpak

Een literatuuronderzoek werd gevolgd door een onderzoek naar de situatie in vergelijkbare regio's en gemeenten waar het systeem al was ingevoerd. Ook werden relevante gegevens verzameld over de regio Hollands Midden, onder andere over het systeem van ‘first responders' - vrijwilligers die kunnen reanimeren - dat in een aantal afgelegen gebieden al is ingevoerd. Daarbij worden brandweer en politie tegelijkertijd met de ambulance gealarmeerd bij reanimaties. Wanneer zij eerder arriveren, beginnen zij met de reanimatie.

Opbrengsten

Het onderzoek had tot doel om kosten en baten van AED-alarmeringssystemen voor burgers op een rijtje te zetten, zodat gemeenten een gefundeerd besluit kunnen nemen om een AED te implementeren. Belangrijk zijn de kosten, bereidheid tot reanimatie van burgers, het aantal mensen met reanimatietraining, hoe belangrijk vergroting van het gevoel van veiligheid is en het aantal geredde levens. Het advies is om te wachten op positieve resultaten in andere regio’s, maar om wel alvast het systeem van ‘first responders’ uit te breiden. Dit kan al leiden tot tijdswinst.