Emissie asbest uit besmet textiel

- Leidt wassen tot een reductie van het aantal asbestvezels in kleding -

probleem uit beleid en/of praktijk

Op advies van gecertificeerde asbestonderzoekers en –saneerders wordt tijdens sanering vaak het hele huisraad luchtdicht ingepakt en afgevoerd vanwege mogelijke besmetting met asbest. Vervanging is kostbaar. Bovendien kunnen de voorwerpen een emotionele waarde voor bewoners hebben. Dit emotioneel verlies is niet met geld te compenseren. Voorwerpen met vochtbestendige, gladde oppervlakken zijn goed te reinigen. Voor textiel waar de asbestvezels in het weefsels kunnen dringen is het nog niet  goed onderzocht of het gereinigd kan worden door bijvoorbeeld wassen en wat daar de effecten van zijn.

aanpak

In deze studie willen we inzicht krijgen in de effecten van wassen van kleding die mogelijk besmet is met asbest. Deze reductie willen we in beeld brengen door de emissie van vezels uit deze kleding voor en na het wassen te meten in een proefopstelling.  

opbrengsten

Door katoen en wol/acryl kleding te besmetten met amosiet en vervolgens ongewassen en gewassen te kloppen en de vezelemissie te meten hebben we een uitspraak gedaan over de effectiviteit van wassen. De resultaten tonen een wasefficiëntie voor zowel wol/acryl als katoen van 99%. 
Op basis van de gegevens is modelmatig berekend of het dragen van deze kleding zorgt voor een extra gezondheidsrisico. Deze berekeningen tonen aan dat er sterke aanwijzingen zijn dat  zowel katoen als wol/acryl na wassen veilig gedragen kan worden en niet voor een extra gezondheidsrisico zorgt.

 


Thema


Regio

  • Drenthe
  • Gemeente: Emmen

Academische Werkplaats


Organisatie


Projectnummer

Status

  • Afgerond

Looptijd

  • 1-10-2014 tot 1-12-2015

Meer over dit project

Meer informatie

Nieuwsbericht GGD Drenthe

Filmpje vezel-meting