Suicide in Nederland en in de G4

-Wat zijn belangrijke beïnvloedende factoren voor zelfdoding?-

Probleem uit beleid en/of praktijk

Preventie van zelfdoding hoort tot de prioriteiten van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport die de ambitie heeft om het aantal zelfdodingen terug te dringen. Sinds 2007 stijgt het aantal zelfdodingen in Nederland, van 1.345 in 2007 naar 1.753 in 2012. De vraag van dit onderzoek is  Wat zijn belangrijke beïnvloedende factoren voorzelfdoding?

Aanpak

Het onderzoek is uitgevoerd bij en met gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS, 2013). Aan alle Nederlandse ingezetenen van 15 jaar en ouder die in 2002-2011 aan zelfdoding zijn overleden (N=15.178) zijn de persoonskenmerken geslacht, leeftijd, wijze van uitvoering van zelfdoding, woongemeente, herkomst, burgerlijke staat, samenlevingsvorm, (aard) uitkering, en huishoudinkomen gekoppeld. Standardized Mortality Ratio’s (SMR) zijn berekend om na te gaan bij welke kenmerken van het individu zelfdoding meer of minder voorkomt.

Opbrengsten

Het meest opvallend zijn de SMR’s voor het ontvangen van één of meer uitkering(en). Het hoge aandeel van mensen met een uitkering in de groep die zelfdoding pleegt, geeft aan dat het niet deelnemen aan de arbeidsmarkt een belangrijke bijdragende factor is. Welke richting de causaliteit gaat is met dit onderzoek niet aan te tonen en voor preventiedoeleinden ook niet van noodzakelijk belang. Het hoge voorkomen van zelfdoding onder uitkeringontvangers maakt dat uitkeringverstrekkers een relatief grote groep ziet dat suïcidale gedachten heeft. Naast de belangrijke aandacht voor preventiemaatregelen in de geestelijke gezondheidszorg, kunnen uitkeringverstrekkers mogelijk een belangrijke rol vervullen in het signaleren en verwijzen van mensen met suïcidale gedachten



Thema


Regio

  • Utrecht
  • Utrecht (stad)
  • Amsterdam – Amstelland
  • Den Haag
  • Rotterdam – Rijnmond

Academische Werkplaats


Organisatie


Projectnummer

204002001

Status

  • Afgerond

Looptijd

  • 01-06-2013 – 01-12-2013

Meer over dit project

website G4-user