Maatschappelijke onrust bij branden

– Berichtgeving over rook van branden: aanpassing op grond van perceptieonderzoek –

Probleem uit beleid en/of praktijk

Slechte overheidscommunicatie tijdens crisissituaties kan leiden tot een te hoge schatting van de risico's door burgers, en daarmee tot onnodig grote onrust. Dat brengt extra kosten met zich mee, en verkleint het vertrouwen in de autoriteiten. Daarom is het belangrijk om tijdens een crisis, zoals een brand met grote hoeveelheden 'chemische stoffen', op de juiste manier met burgers te communiceren. De burger moet de boodschap vertrouwen, en de boodschap moet het begrip van het risico vergroten. Voor een juiste communicatie is inzicht in de perceptie van de boodschap door de burger nodig. 

Aanpak

Centraal stond de communicatie rond de brand in 2011 bij Chemie-Pack bij Moerdijk. Een analyse van massamedia en sociale media gaf inzicht in knelpunten in de risicocommunicatie. Ook zijn de ideeën van leken over rook van branden vergeleken met het oordeel van deskundigen over de risico's. Dat resulteerde in een reeks concrete aanbevelingen om de officiële berichtgeving rond met name grote branden te verbeteren.

Opbrengsten

De aanbevelingen zijn tegen lage kosten zeer goed toepasbaar voor crisis- en risicocommunicatie. Zo valt het af te raden de nog veel gebruikte frase 'er is geen gevaar voor de volksgezondheid' te combineren met het advies om uit de rook te blijven. Burgers ervaren deze boodschap als tegenstrijdig en weinig betrouwbaar. Een bericht waarbij wordt aangegeven dat 'alle rook schadelijk is' wordt meer vertrouwd. Een kwantificering van de kleine kans op het ontstaan van kanker door deze te vergelijken met het roken van enkele sigaretten werkte het meest gunstig, zowel voor de risicobeleving als voor het vertrouwen in de boodschap.

 


Status

  • Afgerond

Looptijd

  • 01-12-11 – 31-05-13

Meer over dit project

ggd.groningen.nl [website]

ggd.groningen.nl [PDF]