Zichtbare Schakel. De wijkverpleegkundige als schakel voor een gezonde buurt

– Meer Samen in de Praktijk (MSiP): de wijkverpleegkundige als zichtbare schakel –

Probleem uit beleid en/of praktijk 

Mensen in een kwetsbare positie ondervinden op verschillende terreinen ernstige problemen en ontvangen vaak niet de juiste zorg of begeleiding. Kwetsbaarheid wordt vaak niet tijdig gesignaleerd en bij complexe zorgvraag en multimorbiditeit of meervoudige kwetsbaarheid is er vaak sprake van verkokering van de zorg. In de Heerlense wijk MSP wordt dit ook geconstateerd door de zorgverleners. MSP bestaat uit Meezenbroek, Schaesbergerveld en Palemig en maakt deel uit van het stadsdeel Heerlen Stad Oost. Deze wijk is door VROM aangemerkt als een van de veertig krachtwijken, vanwege de achterstanden en de sociale en fysieke problemen. De wijk kenmerkt zich door een gemiddeld hoger percentage werklozen, ouderen, allochtonen, ongezondheid (zowel objectief als subjectief ervaren gezondheid) en eenzaamheid door geldgebrek dan voor de stad Heerlen als geheel.

Aanpak 

De wijkverpleegkundige zal onderdeel worden van de samenwerkingsstructuur voor zorgverleners in de wijk die in 2009 is opgezet onder de noemer Meer Samen in Praktijk (MSiP). Zorgverleners, welzijnswerkers, andere professionals en wijkbewoners werken samen aan projecten op het gebied van de thema’s wonen, zorg, welzijn en preventie. Deze samenwerking wordt gecoördineerd door het Kernteam MSiP, dat is samengesteld uit het drietal GGD Zuid Limburg (preventie), fysiotherapeut (zorg) en welzijnswerk van Alcander (welzijn).
Wijkverpleegkundigen zijn een centraal aanspreekpunt in de wijk, waar bewoners en zorgverleners signalen gemakkelijk kunnen melden. De wijkverpleegkundige coördineert vervolgens de zorg- en hulpverlening voor een cliënt. Ze bespreekt het probleem in het Buurtnetwerk Zorg en maakt daar afspraken met andere zorg- en dienstverleners, zodat de hulp goed aansluit bij de vraag. Mogelijkheden voor hulp en ondersteuning in de eigen sociale omgeving en in de buurt zijn duidelijk onderdeel van de nieuwe aanpak. Ook dat houdt de wijkverpleegkundige in het oog.

Opbrengsten 

Jaarlijks verzorgt het wijkteam 300 tot 400 cliënten, waarvan de Zichtbare Schakels bij 80 zorgwekkende casussen aanvullende taken uitvoeren in het kader van de Zichtbare Schakel.
De wijkverpleegkundige wordt inmiddels door vele samenwerkingspartners (eerstelijnszorgverleners, welzijnswerkers, GGD, woningcorporaties, politie, GGZ, vrijwilligers) gezien als iemand die dicht bij hen staat en als de centrale schakel in de wijk, waar eenieder zijn signalen en problemen rondom cliënten kwijt kan. Het multidisciplinaire overleg voor casusbesprekingen, genaamd ‘Buurtnetwerk Zorg’ wordt maandelijks door de Zichtbare Schakel georganiseerd. Er worden cliënten besproken met de betrokken disciplines vanuit de sectoren wonen, zorg en welzijn.
De deelnemers aan het overleg hebben zich gecommitteerd tot een gezamenlijk afgesproken werkwijze van het Buurtnetwerk Zorg. Hierin staan de taken en verantwoordelijkheden van de deelnemers en de Zichtbare Schakel beschreven. Thuiszorgorganisatie MeanderGroep levert de wijkverpleegkundigen en heeft parallel aan dit project als organisatie de omslag gemaakt naar ‘wijkteams’ voor hun hele werkgebied in de regio Parkstad Limburg. In ieder wijkteam hebben zij een wijkverpleegkundige de rol als Zichtbare schakel toebedeeld. Inmiddels werken er 48 Zichtbare Schakels op vergelijkbare wijze als de Zichtbare Schakel MSiP, die als voorbeeld dient.

 


Thema


Regio


Academische Werkplaats


Organisatie


Projectnummer

206010024

Status

  • Afgerond

Looptijd

  • 01-03-2010 – 01-05-2013

Meer over dit project

www.zonmw.nl